Muzik Malaysia

Menurut Misroni ( 2000 : 94 ), faktor penghijrahan penduduk Asia Barat, benua India, China dan Siam telah membawa bersama budaya mereka dan tukang – tukang khusus dalam pelbagai kesenian, tinggal menetap di negara ini dan bergaul dengan penduduk tempatan. Di sinilah bermulanya daya kreativiti dan penciptaan peralatan muzik tradisinal diantaranya seperti rebab, kompang, rebana dan sebagainya.

Profesor Madya Tan Sooi Beng & Patricia Matusky ( 1997 : 43 ) pula menyatakan bahawa, sejarah perkembangan muzik Malaysia boleh dibahagikan kepada tiga zaman mengikut tiga zaman penting dalam sejarah Malaysia : zaman sebelum penjajahan British yang memperlihatkan kewujudan muzik rakyat dan klasik : zaman penjajahan British yang memperlihatkan pengenalan muzik popular pertama : dan zaman selepas kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu dan pembentukan Malaysia yang memperlihatkan kemunculan seni dan muzik popular Malaysia”

Dalam konteks muzik di Malaysia, menurut Profesor Madya Tan Sooi Beng & Patricia Matusky ( 1998 : 2 – 3 ), muzik di Malaysia dikategorikan kepada lima kategori iaitu :

( i ) Muzik Klasik – Ia melibatkan muzik yang berkait dengan kawasan bandar atau istana. Tradisi muzik klasik itu biasanya diketahui oleh sebahagian sahaja komuniti tertentu. Contoh muzik ini seperti joget gamelan, gamelan Jawa dan nobat.

( ii ) Muzik Rakyat – Terdapat di kalangan masyarakat desa dan komuniti petani. Ia merupakan pengucapan biasa dan tidak mudah berubah – ubah kerana dipercayai bahawa muzik rakyat mencerminkan dengan tepat nilai dan dasar kebudayan di mana ianya wujud. Contohnya muzik seperti dikir barat yang popular di Kelantan, rodat ( Terengganu ), cak lempung ( Negeri Sembilan ) dan sebagainya..

( iii ) Muzik Sinkretik – Ia kerap kali terdapat dalam budaya bandar, dapat juga didengar di kawasan desa yang mana unsur – unsur asli daripada muzik rakyat dan klasik digabungkan dengan unsur – unsur luar seperti muzik Arab, India, Cina, Portugal dan lain – lain negara barat. Ia juga juga bersifat fleksibal dari segi perubahan dan penyerapan unsur-unsur seperti alat muzik, melodi, tekstur, skel, tema dan bahasa senikata. Cara persembahan pula berasal dari pelbagai sumber seperti rentak zapin, inang, masri, joget, muzik dondang sayang, ghazal dan keroncong.

( iv ) Muzik Popular – Ia adalah muzik komersial yang disebarkan melalui media massa iaitu piring hitam, radio, video, TV yang mana ia mengutamakan alat muzik barat dan ciri-ciri muzik barat. Muzik ini fleksibel dari segi penyerapan unsur-unsur muzik yang berasal daripada pelbagai sumber. Muzik ini selalu berubah dalam jangka masa yang pendek dan wujud seketika sahaja.

( v) Muzik Seni Kontemporari – Ia merujuk kepada muzik yang berasaskan ciri-ciri muzik barat yang mengutamakan alat-alat muzik barat atau gabungan alat dan ciri muzikal barat serta tempatan. Ia juga mempunyai asas teori dan menonjolkan ciri-ciri kehalusan serta profesional dan ditulis dengan sistem notasi tertentu.

Muzik sinkretik yang menggabungkan unsur – unsur muzik luar dan tempatan memberi makna kepada kita bahawa proses muzik multi cultural yan ingin diperkenalkan di negara kita sebenarnya telah lama diimplementasikan dalam konteks muzik di negara ini. Contohnya beberapa lagu asli yang mengandungi frasa yang didapati dalam muzik rakyat Cina seperti lagu Mas Merah, manakala lagu Seri Mersing pula mempunyai frasa melodi dari Timur Tengah. ( Tan Sooi Beng & Matusky P. 1998 : 71 )

Contoh lain seperti muzik joget yang dipercayai wujud pada abad ke – 16 semasa penjajahan Portugis di Melaka. Ianya adalah muzik sinkretik yang menggabungkan ciri – ciri muzik Portugis dan Melayu ( Tan Sooi Beng & Patricia Matusky ,1998 : 73 ). Ciri muzik ini didapati dalam muzik Portugal dan Sepanyol contohnya lagu Jingkly Nona. Zapin Melayu merupakan adaptasi zapin Arab yang menyerupai tarian Arab dari Hadhramaut yang berhijrah ke Asia tenggara pada abad ke – 19. Alat – alat muzik yang dimainkan sudah cukup jelas menggambarkan bahawa alat – alat muzik tersebut adalah berasal dari Asia Barat. ( Tan Sooi Beng & Matusky P., 1998 : 14 ).24 Responses to “Muzik Malaysia”

 1. salam….en amran….tahniah mempunai blog yg berkaitan dgn muzik…..

 2. Ensembel Gendang 24 Musim

  Pengenalan

  Ensembel Gendang 24 musim diasaskan oleh seorang guru muzik Encik Chen Wei Chong di Johor Bahru, Johor pada 12 Jun 1988.

  Ensembel ini terdiri daripada 24 buah gendang besar yang diimport atau dibeli dari negara China. Ensembel ini dinamakan Gendang 24 Musim kerana setiap gendang besar ini dinamakan berasaskan satu musim pertanian di negara China. Nama musim itu ditulis pada gendang dengan kaligrafi Cina.

  Dalam kalendar Cina, setiap musim besar (musim bunga, musim panas, musim gugur dan musim dingin) dibahagikan kepada 6 musim kecil. Oleh itu, dalam satu tahun kalendar Cina terdapat 24 musim kecil. Musim kecil ini ada kaitan dengan jadual pekerjaan petani di negara China. Mengikut kalendar Cina, petani akan tahu masa mereka patut membajak tanah, menyemai, menuai dan aktiviti-aktiviti pertanian yang lain. Koreografi pergerakan pemuzik juga mengikut aksi aktiviti-aktiviti pertanian dan mempamerkan suasana meriah.

  Gaya persembahan

  Semasa persembahan, pemain dram akan memakai kostum tradisional lelaki Cina. Mereka juga menggunakan prop lain seperti topeng, bendera berwarna-warni dan kain panjang berwarna.

  Persembahan ensembel ini tidak terhad kepada perayaan besar kaum Cina sahaja, malahan turut dipersembahkan dalam majlis-majlis rasmi kerajaan.

  Alat Muzik

  Alat muzik yang digunakan dalam persembahan ini ialah 24 buah gendang shigu, iaitu dram tarian singa. Terdapat juga pasukan yang menggunakan gendang longgu. Kedua-dua buah gendang ini hampir sama dan merupakan gendang besar berbentuk tong. Gendang ini mempunyai satu muka kulit kerbau atau lembu pada bahagian atas yang dipaku pada bahan kayu dengan paku besi.

  Di dalam gendang ini terdapat beberapa dawai besi seperti spring yang memberikan warna ton istimewa. Gendang ini diletakkan di atas rak kayu berkaki empat. Muka kulit gendang dipukul dengan menggunakan dua pemukul kayu.

  Sekian ini sahaja yg boleh aku meyampuk….
  AMir 013-9822417

 3. later….coming soon

 4. salam..tq tengok persembahan kitaorang di IPIK hari tu.sem 3.dah masuk sem 4 jun ni..zuraidi pgsr ipik

 5. Thanks brother!

 6. http://www.airjordan-sale.com/air-jordan-2010-c-24.html Air Jordan 2010
  http://www.airjordan-sale.com/michael-jordan-shoes-c-25.html Michael Jordan Shoes
  http://www.airjordan-sale.com/air-jordan-1-c-1.html Air Jordan 1

 7. Hey! Thank u for ur excellent article. And I also find a good thing to share with every body. Discount moncler jackets online hot sale now.
  thank you. Your blog are useful.

 8. One must mourn not the death of men but their birth.

 9. I believe you will get what you want.

 10. I find life an exciting business and most exciting when it is lived for others. Post by Air jordan shoes

 11. I want to say very thank you for this great informations. now i understand about it. Thank you !

 12. I found this site under my bookmarks, probably bookmarked it my wife. Do you have a rss or something like this? I want to add you to my rss reader, becous liked this article especially your way how to explain this.

 13. http://www.vibram-fivefingers.info/vibram-five-fingers-womens-flow-c-10.html
  http://www.vibramfivefinger.info
  I thought I would leave my first comment. I don’t know what to say except that I have enjoyed reading.Nice blog,I will keep visiting this blog very often.

 14. Thanks a lot for enjoying this beauty article with me. I am apreciating it very much! Looking forward to another great article. Good luck to the author! all the best!

 15. For this year season , moncler jackets will give you a special experence .You will find yourself inspired by this brand archive . since there is no space limit and low operating moncler polo and distribution chain are short, so you can find the full style and save money.

 16. Hello!!It is my horour to see you blog.Iam agree with you,Ithink friendship is very important,so we must have a lot friend,History repeated proof: friend, health than leadership than performance than IQ, eq, holiday greetings than usual, as an important than. Space than the ground is good, to visit friends, no tickets. If you want to buy a shoes, Please come here Nike Air Max 90
  Nike Air Max 90
  Ugg Classic Tall

 17. Great article, thanks for the useful information :)

 18. I have never experienced the Malaysian music. Now this article has compelled me to have look on it.

 19. I found this is an informative and interesting post so i think so it is very useful and knowledgeable.

 20. This is a really good read for me. its really very good post. Thanks for posting this informative article.

 21. I was very encouraged to find this site. I wanted to thank you for this informative and useful read.

 22. I am so grateful to read this such a wonderful post. Thank you for discussing this great topic.

 23. I am happy to read a lot of useful information here in the post. Thanks for sharing it here.

Leave a Reply